[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”1133″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”408173″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”179094″]Mindent a bullet journalről! Kinek való és hogyan kezdj neki?

 

Akár a teendőidet, céljaidat szeretnéd listákba szedni, akár egy hasznos és kreatív időtöltést keresel, a bullet journal (röviden BuJo) használatát szívből ajánljuk. De mi is pontosan a bullet journal system?

Költőien fogalmazva; A bullet journal az életed koordinálásának káoszát áramvonalas rendszerré változtatja, segít produktívabbá válni, és elérni személyes és szakmai céljaidat. Rider Carroll, a szisztéma megalkotója így fogalmazott; „A Bullet Journal segítségével nyomonkövetheted a múltat, rendszerezheted a jelent és megtervezheted a jövőt.”

Gyakorlatilag egy napló, egy határidőnaptár, egy jegyzetfüzet és egy rajzfüzet egybegyúrva. Miben más, mint egy sima füzet? Üres, vonalazott, négyzethálós kialakítás helyett pontozott oldalakat találsz benne, melyek nem zavaróak, ha rajzolnál, ugyanakkor segítik az írást, a vonalazást és a tartalom felosztását.
Sikerének kulcsa, hogy a bullet journaledet a saját életedhez igazíthatod, hiszen vezetheted benne a napi teendő listáidat, lehet a határidőnaplód, a jegyzetfüzeted, a hosszútávú vágyaid gyűjtőhelye, olvasónapló vagy éppen egy firkafüzet.

A legjobb az egészben, hogy bármikor elkezdheted! Nem kell várni jövő januárig. Nincsenek keretek, nincsenek szabályok. Összeszedtünk pár tippet, hogy mit érdemes átgondolnod az első vonalak meghúzása előtt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”141536″]

  1. lépés: Szerezz be mindent, amire szükséged lesz

Fontos, hogy nem kell rögtön mindent megvenned, amit a Google kereső kidob a BuJo keresőszóra. Az induláshoz szükséged lesz egy minél súlyosabb papírlapú pontozott noteszre, egy ceruzára, radírra és egy tollra, ami nem kenődik el könnyedén. (Az se baj, ha vízálló.) Ezek után jöhetnek a színes zseléstollak, ceruzák, ecsettollak és ha még bizonytalan vagy a rajzolásban, akkor nem árt pár matrica a díszítéshez.

Ahhoz, hogy sikerélményed legyen elengedhetetlen a jó minőség!  Egy vékonylapú füzetnél egy erősebben meghúzott vonal átüt a másik oldalra. Egy rossz minőségű toll könnyebben kenődik el vagy éppen nem fog, nem úgy fog, nem olyan színű. Ezek a balesetek nem csak a végeredményt árnyékolják be, de könnyen kedvedet szeghetik.  A Facebookon nagyon ajánljuk a Bullet Journal Magyarország csoportot, ahol rengeteg BuJo használó osztja meg a tapasztalatait, kedvenc tollait, sablonjait.

A mi ajánlásunk Neked:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image media=”1134″ media_width_percent=”100″ alignment=”center” uncode_shortcode_id=”796609″ title=”PlanAll x Viszkok Fruzsi ArtBox – Butter Magnolia” media_link=”url:https%3A%2F%2Fplanall.hu%2Fplanall-art-box-frujo-butter-magnolia-1075|target:_blank”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image media=”1135″ media_width_percent=”100″ alignment=”center” uncode_shortcode_id=”162696″ title=”PlanAll x Viszkok Fruzsi ArtBox – Blue magnolia” media_link=”url:https%3A%2F%2Fplanall.hu%2Fplanall-art-box-frujo-blue-magnolia-1072|target:_blank”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”121513″]

  1. lépés: Gondold át, milyen célt fog szolgálni a Te bullet journalod.

Ahogy azt már megírtuk a BuJo lehet egy naptár, egy teendőlista, egy célkövető és egy napló egyben, de nem feltétlenül kell, hogy minden egyazon noteszbe kerüljön. Mielőtt papírra vetnéd hirtelen felindulásból az első Pinteresten látott témát, gondold át, hogyan szolgálhat Téged legjobban a BuJod. Milyen oldalak lennének a leghasznosabbak a Te életben? Kiegészítőként használod egy határidőnaptárhoz? Akkor használj csak tematikus oldalakat, mint például egészségkövetés, olvasónapló, anyagiak nyomon követése, étrend/étkezés megtervezése és nyomon követése.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”183464″]

  1. lépés: Alakítsd ki a saját rendszeredet!

Ahány felhasználási lehetősége van a bullet journalnek, tízszer annyi módja van annak vezetésére. Amikre érdemes figyelned:

Oldalszámok: Kezd az oldalak számozásával a könnyebb hivatkozás érdekében. (A PlanAll Frujo-t mi már előre megszámoztuk, így ezzel már nem kell foglalkoznia használójának.)

Tartalomjegyzék: A BuJo-d első oldala/oldalpárja legyen egy tartalomjegyzék. Ennek használatával sokkal könnyebben fogsz tudni keresni. (A PlanAll Frujoban ezt is előre elkészítettük.)

Átláthatóság: Hasznos lehet – ha naptárként is használod a BuJodat – az elejére például egész éves összegzőt készíteni, illetve a hetek/napok lebontása előtt is egy teljes havi áttekintőt, ahol az összes napot láthatod és jelölheted a legfontosabb eseményeket.

Nyomon követési rendszerek kialakítása a teendők és célok számára: Készíts szimbólumokat és határozd meg, melyik milyen állapotát jelzi a teendődnek.
Rider Carroll az alábbi jelölések használatát javasolja:

Teendők/feladatok: •

Események: O

Jegyzetek (ötletek, gondolatok és észrevételek): —

Fontos/Prioritás: *

Létrehozhatsz saját jelzéseket is! Például az elvégzendő feladatot jelöld üres körrel vagy négyzettel. Amikor elvégezted színezd ki vagy pipáld ki, ha még folyamatban van húzd át vízszintesen vagy színezd ki csak a felét. Az egyszerű értelmezés érdekében hasznos, ha ezekhez a szimbólumokhoz saját jelmagyarázatot készítesz az első oldalakon.

Ezen a négy elemen kívül számos lehetőség van. Gondold át, milyen listák segítik a hatékonyságodat, a mentális egészséged javulását vagy a céljaid elérését.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”146083″]

  1. lépés: Láss hozzá!

Amint létrehoztad az oldalszámokat és a tartalomjegyzéket, azonnal belevetheted magad az első oldal elkészítésébe.

Ne stresszelj azon, hogy elsőre minden tökéletes legyen. Jobb a kész, mint a tökéletes. A puding próbája az evés. – ahogy mondani szokták. Vágj bele! Minél tovább építed a bullet journalodat, annál többet fogsz megtudni arról, hogy mi működik és mi nem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”622069″]Viszkok Fruzsi, PlanAll nagykövetünk is készített már a BuJozásról egy inspiráló videót, ha szeretnél még egy kis löketet, hallgasd meg Fruzsit is, aki már évek óta lelkes BuJo készítő és Magyarországon az egyik leglelkesebb népszerűsítője a rendszernek.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes”][/vc_column][/vc_row]