[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”1084″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”764513″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading uncode_shortcode_id=”438581″]7+1 tipp, hogy elérd kitűzött céljaidat[/vc_custom_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text uncode_shortcode_id=”898500″]Év elején mindannyian érezzük azt a hatalmas lelkesedést, hogy elkötelezzük magunkat az előttünk álló év új céljai mellett! A naptári év fordulója az újrakezdést, új lehetőségeket és az izgalmas kalandokat jelenti. Ráadásul az időzítés sem lehetne jobb. Mindannyian készen állunk a változásra!

Ám biztosan ismerős néhányatoknak, amikor nemsokkal azután, hogy kitűztük céljainkat, néhány hónap vagy akár hét alatt – a lelkesedés alábbhagyni látszik, a célok feledésbe merülnek, és a napi elfoglaltságok átveszik az uralmat.

Amikor ez megtörténik, nem árt, ha megvizsgálod, miért? Irreális elvárásokat állítottál fel? Hiányoztak a megfelelő rendszerek? Összeszedtünk pár egyszerű, egyértelműnek tűnő, de sokszor mégis feledésbe merülő praktikát arra, hogyan érd el, hogy lelkesedésed egész évben kitartson.

 

  1. Írd le a céljaidat egyértelműen, átfogóan!

Persze, fejben van egy listád a céljaidról, de leírtad őket? A kutatások azt mutatják, hogy ha leírod a céljaidat, akkor nagyobb valószínűséggel éred el azokat. Ha leírsz valamit, az aktiválja a cselekvési folyamatot az agyadban. Próbáld ki!

Ezen felül a célok felírt listája vizuális emlékeztetőként is szolgál.

 

  1. Légy realista

Mielőtt új és izgalmas céljaidat papírra vetnéd, tedd fel magadnak a kérdést: Észszerűek és elérhetőek a céljaim?

A céljaiddal kapcsolatban reálisnak lenni azért fontos, hogy megérts; a célok elérése időt és erőfeszítést igényel. PlanAll Systemünkben a S.M.A.R.T célok meghatározásánál, pont ezen „szűrőn” keresztül állíthatod fel céljaidat.
Olyan célokat tűzz ki, amikben hiszel és érdekelnek!

 

3. Bontsd le a céljaidat részekre/részcélokra!

A céljaid lebontásával látni fogod, hogy nincs is olyan távol tőled, mint azt gondolnád!
Segítségedre lehet, ha megvizsgálod melyek azok a lépések, szokások, amelyeket be kell építened az életedbe, hogy támogasd céljaidat.

 

4. Légy elkötelezett önmagad iránt!

A cél megegyezés önmagaddal, hogy megteszel valamit, ami fontos neked. Amikor leírod, elvállalod, hogy beleteszel annyi erőfeszítést és munkát, amennyire szükséged lesz annak eléréséhez. Segítség lehet, ha időközönként emlékezteted magad a „miért”-re!

 

  1. Rendszeresen tudatosítsd/emlékeztesd magad, hová is tartasz!

Emlékszel az első pontra, és annak fontosságára, hogy vizuális emlékeztetőként leírd a céljaidat? Ez itt jön a képbe.

Céljaid elérésének kulcsa az, hogy folyamatosan emlékeztesd magad rájuk.
Vess egy pillantást a céljaidra minden hónapban, hetente vagy akár minden egyes nap.
A legjobb, ha már az elején társítasz egy-egy célodhoz mérhető egységeket. Előre felírod, milyen időközönként szükséges ellenőrizned magadat.

 

  1. Kövesd nyomon fejlődésedet!

Szánj időt arra, hogy átgondold mindazt, amit minden nap, héten és hónapban tettél annak érdekében, hogy előrehaladj a céljaid elérése érdekében. Ellenőrizd, hogy mit értél el.

Tudtad? Az agyunk valójában minden alkalommal kap egy kis dopamint, amikor leellenőrizzük egy sikeres teljesítményünket. Ez a neurotranszmitter elősegíti az élvezet és a megerősítés érzéseit, ami motivációhoz vezet.

 

  1. Ünnepeld a sikereidet

Légy igazán hálás az elért haladásért, és ne törj le, ha nem jutottál olyan messzire, mint amennyire szeretted volna. Oda fogsz jutni, ha folyamatosan tervezel és haladsz tovább!

Útközben jutalmazd meg magadat valamivel, ami feltölt és örömet okoz. Sikereinknek ünneplése – a nagy eredményektől a kis győzelmekig – segít abban, hogy motiváltak maradjunk az év 365 napján!

 

+1 bónusz  Teremts olyan környezetet, amely segít elérni céljaidat

Otthonodat vagy irodádat úgy alakítottad ki, hogy segítsen elérni céljaidat? Rendszerezd és takarítsd ki a teret, ahol élsz, hogy optimális környezetet teremts a sikereidhez.

Vannak egészség fókuszú céljaid a listádon? Lehet, hogy a kamrád egy kis frissítésre/rendszerezésre szorul! Olvasási céljaid vannak? Alakítsd ki hozzá a legkényelmesebb helyet és a legjobb világítást. Szakmai célok? Rakj rendet munkaterületeden, és hozz létre egy helyet, ahol a terveződ elérhető és nyitva tud lenn, hogy sose felejt el belenézni! 😉[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes”][/vc_column][/vc_row]